MEDIEREA - SIMPLU, LEGAL

Notificare vizitatori

23.08.2013 18:54

Etapele Medierii

Etapa 1: Prezentare

In cadrul primei etape a activitatii de mediere , Mediatorul prezinta partilor cadrul legislativ, definitia medierii, rolul mediatorului, principiile medierii (impartialitate, neutralitate, confidentialitate, caracter voluntar), avantajele medierii (rapiditate, eficienta, reducerea semnificativa a costurilor), modul in care acordul de mediere poate fi utilizat de catre parti. Aceasta etapa este GRATUITA si nu implica nicio obligatie a partilor care pot opta pentru rezolvarea litigiului in justitie (caz in care primeste din partea mediatorului un proces verbal de informare necesar continuarii litigiului in instanta) sau pentru continuarea medierii (prin semnarea contractului de mediere).

Etapa 2: Analiza

In cadrul celei de-a doua etape, dupa semnarea contractului de mediere, mediatorul analizeaza conflictul prin discutii libere impreuna sau cu fiecare din partile implicate identificand aspectele esentiale ale acestuia: natura conflictului, partile implicate (direct sau indirect), modul in care acestea comunica (disponibilitatea pentru dialog), relatia sociala dintra parti, interesele si nevoile partilor, echilibrul de putere dintre parti. In cadrul acestei etape mediatorul face sugestii fiecareia din parti si clarifica eventuale aspecte care ar putea bloca in mod iremediabil cooperarea dintre parti.

Etapa 3: Interventie / Rezolvare

In cadrul etapei a 3-a mediatorul organizeaza o intalnire cu partile implicate si in cadrul unui dialog comun sugereaza sau face propuneri de rezolvare amiabila a conflictului gasind solutiile cele mai rapide, eficiente, rezonabile si convenabile ambelor parti pastrandu-si in acelasi timp impartialitatea si neutralitatea. Mediatorul va deschide partilor viziuni noi ajutandu-le sa priveasca obiectiv si din toate punctele de vedere conflictul. Mediatorul nu poate obliga niciuna din parti sa accepta o solutie sau alta, acest lucru fiind la latitudinea acestora care vor decide in deplina cunostinta de cauza daca accepta acordul de mediere sau continua disputa in instanta.

 

Înapoi

Căutare site

© 2013 Toate drepturile rezervate.